Shiratakenudlar och minimuffins



Nudlarna var helt okej, ungefär som jag hade förväntat mig. Lite bättre t.o.m, förväntade mig att de skulle vara som hoppressad snigel i konsistensen så tummen upp! Men nästa gång ska jag koka dem i buljong, missade det. Det bästa är att de bara innehåller 5-10kcal per 100g (=nudelportionen på tallriken)!
Lade precis en beställning på ett storpack nudlar (hoppas på bra bäst-före-datum!) och så blev det ca 5-6 olika low-carb/proteinpastor. Ska bli spännande att testa, undrar om de smakar likt vanlig pasta? De innehåller ändå en del kolisar (10g/100g pasta), men äter man bara ca 35g så blir det inte mycket! Kommer bli mycket pastarätter framöver känner jag ;-)

Sambon fick med sig ett gäng hembakade minimuffins från en anställd så nu ska jag diska upp och provsmaka en med en kopp ingefärste :-) De är pyttesmå, så de kan varken innehålla många kolhydrater eller kalorier!



Tummen ur röven

Fick ändå ett ryck och läste lite, får se om jag väntar med mattetentan till i påsk och koncentrerar mig på de andra två tentorna nästa torsdag. Undrar var den där tjejen tog vägen som promp skulle ha alla rätt på varje prov.. På tiden att hon kommer tillbaka!



Vid halvfyra gick jag raskt till solariet och grillade mig 12 min (näst lägsta), det borde göra susen för huden. Ansiktet lade jag en handduk över, får ändå färg i ansiktet när man är ute en del så det jämnar ut sig.

Sen sprang jag förbi ICA och Nature för att plocka upp två pkt "Mirakel nudlar" gjorda på rot av en planta och kallas shirataki. Vill testa innan jag beställer ett storpack.



Har precis tryckt i mig en sånhär med kaffe.



Samma som igår men bytte ut en msk havrekli mot psylliumskal (prot: 11g, ca 115 kcal). Har hittat massor av recept på nätet på bröd som verkar vara jättegoda och som man ex. kan rosta sen, får provas längre fram. Det här receptet är iallafall bra i nödlägen när man behöver något snabbt och det är i en-portionsform.

Ska kolla på Master chef nu och leka med LEGO, sen blir det dags för käk!


Olustig dag

Idag är en sån där dag då jag i vanliga fall bara skulle kunna sätta på TV:n och hämta en 1,5 litersburk glass och slänga mig i soffan. Men det har jag inte gjort. Jag är inte sugen på något ens, så jag vet inte varför jag annars brukar börja äta glass och mackor när jag känner såhär. Känns tomt på något sätt, eller som att jag väntar på något. Väntar på att någonting ska hända eller kanske bara på att tiden ska gå(?) och försöker fylla det med socker.
Jag har iallafall inte varit så hungrig idag, åt knappt något till frukost och först nu försöker jag trycka ner några överblivna nourirullsbitar från igår.
Har pysslat om håret lite, färgat och masserat in en hel del silkesdroppar. Ska nog försöka bege mig till solaret när jag käkat så kanske det pigar upp mig lite.

Jag vet vad jag egentligen borde göra -plugga! Har bara ingen lust alls just nu... Men min tomhetskänsla, som jag misstänker är en typ av stress, försvinner nog inte förens jag börjar plugga.

Så -dags att göra någonting åt det!

Japanska smaker



I flera dagar har jag varit sugen på nourirullar! Igår plockade jag ut en laxbit från frysen till ikväll, men eftersom jag passade på att köpa hem lite mer färsk lax idag (passa på när det är extrapris och köpe några kg!) så fanns det plötsigt lite lax över till rullar! Sambon hävdar att han är trött på sushi, som jag annars brukar göra till honom och sonen, så de fick äta ugnsbakad lax med ärtor istället ;-)

Smalmat är det iallafall. Och supergott! Hade lax, morot, zucchini och lite avokado i denna gång. Och rejält med wasabi!


Annas snabba dukanbröd



Perfekt pluggfika! Först var jag lite skeptisk till konsistensen (och smaken), kändes ganska svampig först men efter en stund tycktes den få väldigt mycket mer brödform och smak.

Receptet hittades på annas blogg och jag körde det rakt av just nu (kika in hos henne!).

  • 1 ägg (60g)
  • 1 msk lättkvarg (jag vägde och tog 40g)
  • 2 msk havrekli (14g)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • salt

Näringsvärde per bröd: Kcal: 140 Prot: 13g Kolh: 7g Fett: 7g

In i micron 3-5 minuter! Klart! Som pålägg tog jag två skivor 5% ost och en halv avokado för lite nyttigare fett.

Kommer modifiera receptet efter hand, de flesta LCHF/dukan-recept är lika i grunden, d.v.s de består av ägg och färskost, utmaningen ligger i att få så mycket brödsmak som möjligt med så få kolhydrater.

 

Nu får nog matteboken vänta lite, blev sugen på en promenad! Halsen känns mycket bättre idag.


Uppe i ottan

Känns som att det fortfarande är natt, inte van att gå upp så här tidigt. Har obligatorisk föreläsning om labbsäkerhet kl. 8, så lika bra att vara i tid. Hur det blir med labben i e.m. vet jag inte heller, kan vara så att jag slutar vid 10. Men lika bra att bunkra upp med käk!



Frukost, lunch och mellis. Undrar var böckerna ska få plats...

Middag och soffmys



Skinkfärsbiff á la big, blomkålsmos m. vitpeppar och muskot med enkel sallad. Alla blev mätta och det var knappt att jag fick en matlåda över till imorgon.



Nu har alla bänkat sig i soffan. Fixade en kanna ingefärste till oss vuxna och sonen mumsar vindruvor samtidigt som grabbarna spelar LEGO. Jag ska fortsätta med mina datorlabbar, imorgon måste de vara färdiga och godkända om jag ska få lov att tenta nästa vecka. Så, dags att slutföra!

Förrädiska bröd!



Sonen ville ha färskt bröd på ICA till sin kycklingklubba så vi köpte två baguetter, mmmm, de luktar ju så gott! Men idag var jag faktiskt inte sugen. Känner mig taggad just nu, men det fick mig att tänka på hur mycket jag kommer få stålsätta mig till helgen t.ex. när allt godis kommer fram och jag har gått på lite kolisar hela veckan... Sambon pratade något om att han också skulle lägga av med kvällsgodiset i mars, och i helgen är vi inne i mars så kanske kan få till en godisfri helg om jag har tur! :-)

Det blev sent mellanmål idag, en skål lättkesella med vaniljpulver, psylliumfrön, färska jordgubbar som smakade helt ok och björnbär. Mätt och snart är det dags för middag.....



Sitter nerkrupen i soffan nu med lite tända ljus och mitt favoritte (citron & ingefära). Ska mysläsa lite i V.N. innan det är dags för färsbiffar! Och mer plugg, blähä.

Utmaning: gula shorts!

Börjar med att bjuda på en fotoserie på dagsformen. Detta blir min utmaning, att kunna springa i dessa i sommar (gärna före!). En del att jobba bort med andra ord! Shortsen var ganska stora för sin storlek också tyckte jag när jag köpte dem (34:or). Vill någon mer ha ett par gula löparshorts så hittas de på HM :-)



De där soffpotatissträcket över magen ska nog också försvinna så småningom...;-)

Veckans vardagsmat (v.9)

Måndag: Skinkfärsbiffar m. blomkålsmos (pasta till grabbarna).

Tisdag: Lax m. broccoli (ris till övriga).

Onsdag: Kycklingwook (med nudlar).

Torsdag: Panerad skinkschnitzel m. ljummen brysselkål ( alt. potatis).

Fredag: Marinerade kycklingdelar i lergryta.

Dags för BEACH 2012!



Nästan mars månad och jag ser ut som en kanelbulle = söt och rund. Efter en stressig höst, vinterdepp, slutat röka och förmycket glass med chokladsås på kvällarna så är det dags att hitta tillbaka till de där hälsosamma rutinerna, som får fettet att smälta. Med inslag av en del träning kommer jag nog få till en riktigt hyffsad beachkropp, men då gäller det att verkligen att ta sig i kragen NU och inte imorgon eller om en vecka. Fler som känner igen sig? ;-)

Jag har mer ont i halsen idag så träning är inte ens att tänka tanken på. Istället ska jag lägga fokus på plugg de kommande timmarna och sedan planera veckans mat, städa och pyssla lite.
Kanske vågar lägga upp de där gula shorts bilderna från i fredags. Ibland fungerar det bra att hänga ut sig helt, för då kan man inte gömma sig sen.

Några punkter jag vill lägga fokus på:

  • Bli bättre på att planera och kombinera plugg och fritid (blir lätt antingen eller i dagsläget!)

  • Lära mig att hantera stress bättre (alltså, inte äta en hel påse Findus kanelbullar då utan reda ut vad som ligger bakom stressen för att kunna göra någonting åt känslan/förebygga den).
  • Fortsätta att vara rökfri givetvis!

  • Fortsätta träna styrka och löpning, går fortfarande efter riktlinjen "2 dagar i veckan", även om det gärna blir det dubbla eller mer.

  • Få mina kära byxor att sitta lika bra som för ett halvår sedan!

Nu kör vi! :-)


Vad ska man göra idag då?



Ja, det funderar vi på här hemma. Solen tycks ha försvunnit och vi har tre stående alternativ för dagen, får se var vi hamnar.
Sitter och intar en minst sagt grön lunch, förutom en överbliven kalkonskiva som gömmer sig under ruccolan och fetaosten i paprikaröran från igår.
Har blivit jätteförkyld så det får bli lugnt med träning kommande veckan som det ser ut nu, ska köra ett pass imorgon och se hur det känns.
Får skynda mig att göra mig iordning nu, har iallafall hunnit städa köket och badrummet idag. Får se om jag hinner måla lite ny färg på naglarna innan vi sticker!

Grönsakspasta med paprikasås



Paprikan har varit i ugnen, kalkonen på spisen och nu väntas det på klyftpotatisen.



Stoppade paprikan i plastpåse efter hettning i ugnen så att skinnet går att dra av lätt.



Såsförberedning; malda, lätt rostade cashewnötter som väntar på att malas lite mer med persilja, en bit vitlök, lite salt och peppar samt den rostade paprikan. Experiment!



Det var den här rackaren jag var ute efter tidigare, och den är verkligen perfekt! Finns i olika varianter, hade hoppats på en i enbart metall då jag inte gillar plast (keminörd), men den får funka tills vidare. Fattar inte varför jag inte köpt en tidigare. Du där ute som inte har en julienneskärare, skaffa en!

Ut och (s)hoppa!



Sååå sjuk är jag inte, fick bli en färgstark kombooutfit (promenad/shopping) denna varma förmiddag. Ska ut och leta efter ett speciellt verktyg som jag vill testa inför kvällens middag. Önska mig lycka till i sökandet!

Ska handla och plocka upp lillgrabben på vägen hem och sen ska det byggas rymdbas och skepp här hemma!

Har tagit massor med fina nya tjockisbilder till er i ett par nya gula fina joggingshorts dessutom, men de visas nog upp först om några veckor...

Sjuk



Halsen spökar idag, ena studen känner jag mig nästan febrig för att i nästa stund känna mig nästan frisk. Får se om det blir en lugn promenad lite senare, skönt att komma ut i det fina vädret! Nu är det ju officiellt vår! Blir med andra ord ingen träning idag, avbokat både spining och styrka.

De senaste dagarna har jag suttit och pysslat ihop ett energiberäkningsprogram i openoffice som är enkelt att använda. Man klistrar in det livsmedel man vill ha från en lista, skriver in vikten och så beräknas andelen kalorier, protein, fett och kolhydrater. Perfekt om man ska hitta på nya recept eller bara är nyfiken på hur energibalansen ser ut över en måltid.

Nåja, nu ska jag vila lite och dricka mitt te.

Vårlöpning



Kom precis hem efter en mycket skön och mysig löptur genom stan och parken. Är lite snuvig så tänkte bara ta en lugn runda men resultatet blev ändå ganska bra!



Totalt 7 km, rörelsetid 38 min (tog med kameran och fotade lite, och så får man ju stanna upp i korsningar m.m!), medelhastigheten i rörelse 11,15km/h vilket inte alls är så dåligt för att inte vara på topp!



Svettig och nu blir jag snart kall! Dags för dusch och sen lunch! Magen börjar kurra.
Ikväll blir det ett helkroppsstyrke pass på gymmet, älskar gruppträningspass! Däremellan ska en dos plugg hinnas med också... och handla... och hämta barn..

See you later!

Morgonmys i soffan



Älskar frukost! Idag blev det lättkvarg med päron, kiwi, björnbär och ekologiska russin med en stor kopp kaffe i lekrummet där sonen kollar på en film nu på morgonen innanförskolan.
Ska inte till skolan idag utan pluggar hemma inför DUGGAN imorgon i organisk kemi. Borde kolla lite på matten också, snart bara en vecka kvar innan mattetentan... Nåja, jag lär mig snabbt.

Känner mig sugen på en jogg innan lunch, får hoppas att det inte börjar regna mycket.
Nu ska jag mumsa vidare och slänga en blick i tidningen!

Kvällsslapp



Har just kommit hem och min kära mamma har precis åkt (hon stannade lite längre än över helgen p.g.a. min långa dag idag). Labben gick bra och nu sitter jag och sipprar på ett glas rött med en sovande snubbis bredvid här i lekrummet. Slängde på ett avsnitt av "Halv 8 hos mig" innan jag ska sätta på maten. Blir snabbmat ikväll, ugnsbakad lax!
Blir nog inget plugg ikväll. Siktar istället in mig på ett skönt och väl behövligt fotbad efter maten!

Tydligen fler som är trötta efter dagens bestyr........



Föresten, har ni ätit någon semla idag? Det har jag, en stooor en! Till lunch dessutom! Efter den slank det ner lite blomkålspaella, höll mig mätt iallafall!

Förmiddagsjogg och UVA-behandling



Efter att jag bestämt mig för att skippa morgonföreläsningen så fick jag ett infall och snörade på mig skorna efter frukosten. Joggade ca 5 km och stannade vid solariet för en 10-min behandling under lysrören. Det är det enda som hjälper min annars så torra hy nu under vintern! Min egen slutsats efter att ha läst på om dagens solarier är att det är nyttigare att slänga sig under lysrören på lägsta nivå en gång i veckan så att huden kan bilda D-vitamin än att aldrig få någon sol alls eller att glassa sig i vår riktiga sols strålar, som består av en högre andel farligare strålning med kortare våglängd (UVB- och UVC-strålning). Jag är inte ute efter någon bränna, passar bäst i blekt, men mina torrfläckar har försvunnit nästan helt redan efter första solarievistelsen.



Sen kutade jag tillbaka hem, tog en omväg så det blev 2-3km extrajogg.



Svettig och go var det skönt att slänga sig i duschen och göra sig iordning! Sen blev det förmiddagsfika på proteinbröd med ost 5%, 1/2 avokado och lite päron + kaffe!



Snart ska jag dra mig till skolan, har datorlaboration i e.m. och får antagligen tillbaka en inlämningsuppgift från kemitekniken, får se hur det gick... Det börjar dra ihop sig för tentorna, snart får jag lägga lite krut i plugget!

Ha en underbar fortsatt dag!

Proteinbröd

Har lekt lite med maten på sista tiden och gjort lite olika varianter av proteinbröd. För visst vill vi alla ha riktigt bröd, som smakar bröd och inte ägg! Då borde ni testa detta!

Det här receptet gjorde jag idag, tidigare har jag inte haft mandelmjöl i men tog med det för att mandel är så himla nyttigt med massor av vitamin E exempelvis!



Recept (ca 1 hel brödform avlång):

  • Kvarg 0,1%    500g
  • Äggvita          100g (3st)
  • Havrekli           90g (1,5-2dl)
  • Havregryn        35g  (1dl)
  • Loppfrön          70g   (1dl)
  • Linfrön             60g   (1dl)
  • Pumpafrön       60g    (1 dl)
  • Mandelmjöl       70g   (1,5 dl)

Näringsvärden per 100 g (en skiva ca 50g):

Protein: 11g  Kolhydrater: 13g   Fett: 8g  Kcal: 169

Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader mellan 50-75 min (testa med sticka i)

Blanda alla ingredienser med en slev, låt svälla 10-15 min. Tag en brödform eller klicka ut och forma direkt på brunt bakplåtspapper (lite dyrare men fastnar inte!). Strö över lite sesamfrön och in i ugnen!

Om man vill kan man ha lite salt i, men i denna satsen tyckte jag inte att det behövdes. Mycket gott, kan varieras i det oändliga med mjölsorter och frön! Smalt också i jämförelse med "vanliga" bröd som ligger på ca 260kcal/100g! Jag har inte tagit med energivärdet av linfrön och loppfrön då de inte bryts ner i vår tarm.


Saknat bloggen!

Att tiden ska vara så svår att fördela när man studerar på högskola, har familj och ska hinna med att blogga! Nu har jag kommit in i en period då jag känner att jag börjar blomma ut igen efter en dyster vinter. Jag kommer inte kunna uppdatera stup i kvarten, men mellan ett och tre inlägg per dag ska jag allt lyckas med!
Det har hänt en hel del saker det senaste månaderna! Kommer skriva om det succesivt. Just nu smuttar jag på ett glas rött och väntar på sambons goda köttbullar på fet fläskfärs och lök, mums! Ska göra ett gott blomkålsmos till.

By the way, jag har börjat med att baka bröd. Men nyttigt bröd såklart! Lägger in en egen flik om det.

RSS 2.0